- H Ομοσπονδία
- Εκπροσωπήσεις
- Εθνικές
- Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας Και Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.Α.)
Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.Α.)
Το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της πολιτείας, για κάθε θέμα σχετικό με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στο οποίο οι θεσμικοί παράγοντες συνομιλούν, συζητούν και καταθέτουν τις προτάσεις τους για θέματα που αφορούν όλες τις πτυχές της Ανάπτυξης και της προώθησης της Ανταγωνιστικότητας. Το Ε.Σ.Α.Α. είναι το δημόσιο βήμα της κοινωνικής διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου. Εξασφαλίζει δε, τη θεσμική συμμετοχή όλων των φορέων – της Κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων – στη διαμόρφωση των γενικών αξόνων της στρατηγικής, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ή έστω την εξειδίκευση των επιμέρους διαφωνιών.
Μία από τις κύριες αρμοδιότητες και ευθύνες του Ε.Σ.Α.Α., είναι και η σύνταξη της Ετήσιας Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας της χώρας, η οποία περιλαμβάνει τόσο τον τρόπο που εξετάζουν την Ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας οι διεθνείς οργανισμοί (WEF, WB, IMD, κλπ), όσο και την Ελληνική οπτική, ως προς τις παθογένειες, τα προβλήματα αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής οικονομίας. Επίσης, η Έκθεση Ανταγωνιστικότητας θα περιλαμβάνει τις ετήσιες προτάσεις πολιτικής για την Ανάπτυξη και την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας, η υλοποίηση των οποίων θα αξιολογείται στην επόμενη Ετήσια Έκθεση, γεγονός που εξασφαλίζει τη δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των αναλαμβανόμενων δράσεων αλλά και τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων, στην υλοποίηση τους.
Αρμοδιότητες του Ε.Σ.Α.Α. αποτελούν ιδίως:
- Η επεξεργασία θέσεων και προτάσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ο καθορισμός των γενικών κατευθύνσεων για τη βελτίωσή της και η μετατροπή τους σε εφαρμόσιμες πολιτικές.
- Οι προτάσεις για το μακροπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό σε θέματα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης.
- Η πρόταση συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα, με ενσωμάτωση και δεδομένων της περιφερειακής διάστασης και της διεθνούς εμπειρίας.
- Η υποβολή προτάσεων για το σχεδιασμό των εθνικών και κοινοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Στο σχεδιασμό αυτόν λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές της Χώρας.
- Η σύνταξη προτάσεων για την κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας, με στόχο την άρση των εμποδίων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.
- Η τακτική ενημέρωση των μελών του για τις εργασίες και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομάδας Επιτρόπων για το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα της αρμοδιότητάς του.
- Η επιδίωξη της σύνθεσης των απόψεων των κοινωνικών εταίρων και των συναρμόδιων οργάνων και φορέων στις παραπάνω προτάσεις πολιτικής.
- Η διατύπωση γνώμης, επί των θεμάτων της αρμοδιότητάς του, κατόπιν σχετικών ερωτημάτων, που υποβάλλονται από τον Πρωθυπουργό ή τον Υπουργό Ανάπτυξης.
- Η καθιέρωση Ελληνικού Συστήματος Μέτρησης της Ανταγωνιστικότητας.
- Η έγκριση του ετήσιου σχεδίου δράσης του Ε.Σ.Α.Α..
- Η έγκριση των ετήσιων εκθέσεων για την ανταγωνιστικότητα και η υποβολή τους στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
- Η έγκριση και η υποβολή αρμοδίως περιοδικών ειδικών εκθέσεων για την ανταγωνιστικότητα.
- Η έγκριση των ετήσιων εκθέσεων πεπραγμένων.
Το Ε.Σ.Α.Α. καταρτίζει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.