Η ΟΦΑΕ στην 70η συνεδρίαση της Επιτροπής Χερσαίων Μεταφορών της UNECE
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ28 Φεβρουαρίου 2017
Ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, κος Απόστολος Κενανίδης, παρακολούθησε στην Γενεύη τις εργασίες της Επιτροπής Χερσαίων Μεταφορών (ITC) της UNECE, που αποτελεί το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων στρατηγικής στον τομέα των μεταφορών.
Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, στις 21 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η Υπουργική Σύνοδος στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 89 χωρών από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερη σημασία είχε η κυβερνητική εκπροσώπηση της χώρας μας από τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Νικόλαο Μαυραγάνη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην Υπουργική Σύνοδο.
Μεταξύ άλλων σημαντικών θεμάτων που αφορούν τις μεταφορές, έγινε ιδιαίτερη αναφορά την σημασία της ηλεκτρονικοποίησης των συνοδευτικών εγγράφων της μεταφοράς, και συγκεκριμένα του CMR. Η υιοθέτηση του ηλεκτρονικού CMR (e-CMR) θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον κλάδο μας καθώς πρόκειται για μια καινοτομία που θα συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των οδικών μεταφορών, όσο και στην διαδραστικότητα και την ανταλλαγή ηλεκτρονικών πληροφοριών που μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην καταπολέμηση της παράνομης μεταφοράς όσο και στην ανάπτυξη άλλων καινοτόμων προγραμμάτων και στην συλλογή στατιστικών στοιχείων.
Ο πρέδρος της ΟΦΑΕ ανέφερε πως η υιοθέτηση του e-CMR αποτελεί ανάγκη για το μέλλον των μεταφορών στην Ελλάδα, και επεσήμανε πως η ΟΦΑΕ θα συνεισφέρει τα μέγιστα προκειμένου η χώρα μας να βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις, και να χρησιμοποιήσει αυτή την καινοτομία προς το συμφέρον του κλάδου μας. Οι συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου μας και της ΟΦΑΕ γύρω από την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος e-CMR έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση, ενώ με την αμέριστη συνεργασία της Διεθνούς μας Ένωσης θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει αποκτηθεί από χώρες της Δ. Ευρώπης που το έχουν ήδη εφαρμόσει. Παράλληλα εξετάζονται όλες οι πιθανότητες για την εύρεση διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Με το e-CMR, οι μεταφορείς θα μπορούν να εισάγουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία, να αποθηκεύουν πληροφορίες και να ανταλλάσουν δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο με την χρήση ενός κινητού τηλεφώνου ή tablet.